Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

Contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29.  Sila download contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29.

contoh soalan peperiksaan penolong pegawai teknologi maklumat

Memandangkan ramai di antara graduan yang masih gagal untuk mendapatkan pekerjaan di sektor awam kerana gagal dalam peperiksaan ujian dalam sesi temuduga SPA, jadi aku ingin berkongsi satu panduan sebagai persediaan untuk calon yang ingin menduduki peperiksaan SPA ini. Dengan adanya panduan ini, calon akan lebih yakin dengan jenis soalan yang bakal dikemukakan berdasarkan pengalaman mereka terdahulu.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia telah mengeluarkan jadual peperiksaan bertulis bagi jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 yang akan diadakan pada 8 Mac 2014 di setiap pusat pemeriksaan negeri masing-masing. Sudah menjadi lumrah apabila hampir menjelangnya peperiksaan, permintaan ataupun carian calon terhadap panduan peperiksaan meningkat.

Sehubungan dengan itu pihak Tim Infokerjaya telah mengambil inisiatif membuat satu panduan peperiksaan untuk membantu calon agar dapat menjawab soalan peperiksaan bertulis dengan mudah berdasarkan contoh soalan yang diperolehi daripada peperiksaan dan pengalaman calon yang terdahulu.

Format peperiksaan sekarang, calon perlu lulus dengan cemerlang di setiap seksyen dalam ujian tersebut. Ini bermakna, jika calon gagal dalam mana-mana ujian disetiap seksyen, maka gagallah keseluruhan peperiksaan tersebut.

Contoh soalan peperiksaan penolong pegawai teknologi maklumat

Secara amnya, peperiksaan bertulis penolong pegawai teknologi maklumat F29 terbahagi kepada 3 seksyen iaitu :

Bahagian A – Pengetahuan Am

Soalan : 50
Markah : 40 minit

Bahagian A adalah untuk menguji pengetahuan am calon terhadap kepekaan yang berlaku di persekitaran global. Antara contoh soalan yang diberikan adalah seperti berikut :

Negara apakah yang menganjurkan sukan olimpik musim sejuk 2014?

A – Kanada
B – Jerman
C – Russia
D – Perancis

Bahagian B – Daya Penyelesaian Masalah

Soalan : 40
Markah : 45 minit

Soalan yang dikemukakan di bahagian B pula adalah bertujuan untuk menguji pemahaman pemikiran calon secara logical, matematikal dan minda kreatif serta cara menginterpretasikan data. Soalan yang diberikan lebih berbentuk kepada data dan perangkaan. Jadi pengetahuan penggunaan graf dan carta merupakan satu kelebihan.

Contoh soalan
contoh soalan peperiksaan pptm f29

Bagaimana mendapatkan panduan tersebut

Penjualan panduan ini hanya dibuka selama 4 hari sahaja bermula 3 Mac 2014. Selepas tarikh tersebut penjualan akan ditutup dan tidak akan dibuka lagi selepas itu. Ini kerana pihak Tim Infokerja terpaksa menguruskan proses penghantaran kepada calon.

Oleh itu calon dinasihatkan mendaftar sekarang menggunakan link di bawah :

|Dapatkan panduan khas peperiksaan bertulis Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29- Dibuka selama 3 hari|

DON'T FORGET TO SHARE --->
14 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.