Kadar zakat fitrah 2014 bagi negeri seluruh Malaysia

Assalamualaikum & salam sejahtera. Disini ada dikongsikan kadar zakat fitrah 2014 bagi negeri seluruh Malaysia. Kadar zakat fitrah ini ditetapkan berdasarkan nilai satu gantang Baghdad atau bersamaan dengan 2.7 kg beras yang dimakan oleh majoriti penduduk di negeri masing-masing. Berikut adalah kadar zakat fitrah 2014M/1435H bagi negeri seluruh Malaysia.

Buat duit dengan bisnes kuih raya

Kadar zakat fitrah 2014 bagi negeri seluruh Malaysia

Kadar zakat fitrah 2014 bagi negeri seluruh Malaysia

Bagi negeri Johor dan Terengganu kadar zakat fitrah akan diumumkan mengikut harga, gred dan jenis beras yang dimakan. Bayaran zakat fitrah ini boleh dibayar sepanjang bulan Ramadhan ini sehingga sebelum sembahyang sunat Hari Raya di pagi Hari Raya Aidilfitri. Zakat fitrah ini hendaklah dibayar kepada amil-amil yang dilantik oleh Majlis Agama Islam negeri masing-masing.

Buat duit dengan hanya duduk dirumah!

Semoga dengan adanya kadar zakat fitrah 2014 bagi seluruh negeri Malaysia dapatlah umat Islam di dalam Malaysia menunaikan kewajipan ini dengan lebih awal kerana membolehkan zakat dapat diagihkan kepada golongan yang memerlukan sebelum menjelang Hari Raya Aidilfitri.

Belajar jahit baju melayu dan baju kurung

P/s – Kadar zakat fitrah bagi negeri Johor ialah RM 5 dan RM 8, bagi negeri Terengganu dijangka kadar zakat fitrahnya kekal iaitu RM 4.50, RM 7 dan RM 7.60.

DON'T FORGET TO SHARE --->
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.